måndag 5 juli 2010

Kattsnuva trots vaccinering

- Kattsnuva, sa veterinären. Kattsnuva är tydligen möjligt att få trots att lilla Melody är ordentligt vaccinerad, enligt konstens alla regler och innekatt där till. Det finns lite olika typer av kattsnuva och unga katter kan vara mottagliga trots att de är vaccinerade.

Symptom: Visst har Melody gått och nyst och fnyst ett tag men i övrigt verkat opåverkad - pigg och matglad - precis som vanligt. Eftersom vi inte precis har ett sterilt hem tänkte jag att det kanske var damm eller något annat påfund som irriterade hennes lilla känsliga nos. Lite konstigt var det att hon varit den enda av våra tre katter som nös på det viset.

Men så i helgen började hon även att "hosta", det såg ut ungefär som när en hårboll på väg men det kom inget och efter hostattacken hon satt där med öppen mun, en stund. Det såg otäckt ut och långt ifrån normalt, så jag ringde veterinären och berättade om hennes problem:
  • nysningar som jag tycker ökat och blivit fler
  • dålig andedräkt
  • hosta som när en hårboll är på väg men aldrig kommer
  • hostanfallet avslutas med hundflämtningar med öppen mun och tungan hängade ut, så som hundar gör
  • lite mindre lekfull än vanligt. Gosar gärna men busrusar och leker inte med Esprit
  • god aptit, alltid först framme när det vankas mat.
Vi fick tid efter lunch hos veterinären som konstaterade:
  • förstorade lymfkörtlar
  • rött tandkött
  • feber, förhöjd temperatur 39,5 grader
Diagnos: kattsnuva


Behandling: Pencillin (Vetrimoxin) 1,5 ml 2 ggr/dagligen i 10 dagar. Medicinen är tydligen riktigt god, det står att den har smak av kött på förpackningen och det stämmer nog för Melody har inte särskilt mycket emot att ta den. De andra katterna får besviket titta på undrandes varför inte de får smaka på godsaken.

Konsekvens: Dessvärre innebär detta att jag drar Melody från utställningen i Varberg den 31 juli eftersom det är alldeles för nära inpå kurens slut. Även om det är ok och hon inte smittar lägre och grönt när det gäller inkubationstiden så vill jag inte riskera att utsätta henne för ny smitta om hon fortfarande skulle vara lite nedsatt och mottaglig.
Vi satsar på september istället. Om hon skulle verka oförskämt pigg och allert innan den 23/7 kanske jag anmäler henne till den 15/8 vi får se. Det börjar bli ont om tid att hinna få med henne i en ungdjursklass 6-10 månader. Det hade varit roligt att få ett Ex1 för sen är det upp i vuxenklass och där är konkurrensen lite tuffare.

1 kommentar:

  1. Vad tråkigt :(
    Jo,jag har hört att de kan få Kattsnuva trots vaccination /Jam Kram & NosePûssar!!!

    SvaraRadera